Mit ellenőriznek a munkavédelmi felügyelők 2019-ben?

munkavedelmi-ellenorzes-2019

Kétrészes cikksorozatunk első részében áttekintettük, hogy a munkaügyi ellenőrzések mely területekre koncentrálnak 2019-ben. Jelen cikkben pedig azt vizsgáljuk, hogy hol lehet számítani munkavédelmi ellenőrzésekre.

A Pénzügyminisztérium 2018 novemberében kiadott tájékoztatója megerősíti, hogy a munkavédelmi ellenőrzés célja a szabályok betartásának ellenőrzése, a szabálytalanságok feltárása, a munkáltatót terhelő, az egészséges és biztonságos munkafeltételek megteremtése kötelezettségének ellenőrzése.

A munkavédelmi hatósági ellenőrzésnek a munkahelyeken észlelhető szabálytalanságok feltárására, valamint a munkaegészségügyi köroki tényezők vizsgálatára kell irányulnia. Ezen túlmenően a kiemelten sérülékeny csoportok (fiatalkorúak, várandós és nemrégen szült nők, idősödő munkavállalók, megváltozott munkaképességűek) munkakörülményeinek ellenőrzése is fontos szerepet kap.

A gazdasági ágazatok tekintetében kiemelt célcsoportok 2019-ben az építőipar, a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, a bányászat és az egészségügy.

A jövő év második negyedévében a sütő- és cukrásziparban tevékenykedő munkáltatók kerülnek majd a figyelem középpontjába. E szakterület sok veszélyforrást hordoz magában: meleg munkakörnyezet, veszélyes munkaterületű gépek használata, az alapanyagok és a készáruk tárolásának sajátosságai miatt. A Minisztérium tájékoztatója megjegyzi, hogy e szakmában sok súlyos, csonkolással járó munkabaleset történt az utóbbi években.

munkavedelmi-ellenorzesek-2019

Egyebekben az egyes területi hatóságok a saját illetékességük tekintetében, a munkabaleseti helyzet, a korábbi ellenőrzési tapasztalatok alapján folytatnak majd vizsgálatokat.