Mit ellenőriznek a munkaügyi felügyelők 2019-ben?

munkaugyi-ellenorzes-2019

Néhány napja került közzétételre a Pénzügyminisztérium tájékoztatója a munkaügyi és a munkavédelmi ellenőrzés 2019. évi irányelveivel kapcsolatban. Kétrészes cikksorozatunk első részében ismertetjük, hogy mely területekre fókuszál a munkaügyi ellenőrzés 2019-ben.

A munkaügyi ellenőrzés során továbbra is kiemelt feladat lesz a munkaszerződés, illetve az adóhatósági bejelentés nélküli foglalkoztatás (feketemunka) feltárása. Szintén hangsúlyos lesz a munkavállalók munkabérhez, valamint pihenőidőhöz, éves fizetett szabadsághoz való jogai érvényesülésének vizsgálata, amelynek részét képezi az is, hogy az ezekhez kapcsolódó, valóságnak megfelelő munkaidő-nyilvántartásra vonatkozó jogszabályok megtartása hatósági ellenőrzésre kerüljön.

A 2019. évben várható munkaügyi ellenőrzések legalább 10%-a el fogja érni a személy- és vagyonvédelem (a TEÁOR szerint ennek elnevezése: „Biztonsági, nyomozói tevékenység”) területén működő munkáltatókat. Ezen túlmenően az úgynevezett „egyéb ágazatok” területén működő munkáltatók is számíthatnak ellenőrzésre, hiszen az éves ellenőrzések 15%-a fogja ezen cégeket érinteni. Ilyen ágazatnak minősülnek például a villamosenergia- vagy gázellátás, a légkondicionálás; az információ, kommunikáció; a pénzügyi, biztosítási tevékenység; az ingatlanügyletek; az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységek; az oktatás; a humán-egészségügyi, szociális ellátás, továbbá a művészet, szórakoztatás, szabadidős ágazatok.

A fenti ellenőrzési célcsoportokon kívül a munkavállalók rendezett jogviszonyának biztosítása és a legális (adózó) munkahelyek számának növelése érdekében, bejelentés nélküli foglalkoztatás feltárása esetén a munkáltatók legalább 80%-át érintően kell vizsgálni – utóellenőrzés keretében – a korábbi jogsértést megállapító döntés gyakorlati végrehajtását.

Cikkünk következő részében a 2019-ben várható munkavédelmi ellenőrzésekről szólunk.

2 thoughts on “Mit ellenőriznek a munkaügyi felügyelők 2019-ben?

Comments are closed.