Munkáltatók figyelmébe: ezek a munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzések várhatók 2018-ban

munkaugyi-ellenorzes-2018

Korábbi cikkeinkhez hasonlóan idén is áttekintjük, hogy milyen munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzésre számíthatnak a munkáltatók 2018-ban.

 Munkavédelmi ellenőrzések 2018-ban

A munkavédelem területén az első és a negyedik negyedévben a munkaerő-kölcsönzés, pontosabban a kölcsönzött munkavállalók munkakörülményeinek vizsgálata kerül az ellenőrzés fókuszpontjába. Ennek indoka egyrészt, hogy az Európai Unió Munkafelügyeleti Vezetők Bizottsága egy kétéves kampányt folytat e tárgykörben; másrészt pedig az, hogy a kölcsönzöttek körében számos súlyos munkabaleset történt az utóbbi években. Az ellenőrzés az általános munkavédelmi előírásokra, szabályzatokra terjed ki. Az ellenőrzések során használatos „checklist” a Minisztérium honlapjáról letölthető , érdemes a munkáltatóknak már most tanulmányozniuk.

Még a munkavédelem területén maradva, ellenőrzésekre számíthatnak a mezőgazdasági tevékenységet végző vállalkozások, őket 2018. második és harmadik negyedévében kezeli majd a hatóság kiemelten. Ennek oka, hogy a mezőgazdaságban számos veszélyforrás fenyegeti a munkavállalókat: gépek, állatok, kültéri munkavégzés, stb.

munkavedelmi-ellenorzes-2018

Felhívjuk a figyelmet, hogy a munkavédelmi bírság 50.000,- Ft-tól 10.000.000,- Ft összegig terjedhet.

Munkaügyi ellenőrzések 2018-ban

Márciusban és áprilisban kiemelt cél a minimálbér-szabályoknak való megfelelőség, egészen pontosan a legkisebb kötelező munkabér és a garantált bérminimum összegének megtartása. Mint ismeretes, a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) teljes munkaidő esetén 2018. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 138 000 forint, hetibér alkalmazása esetén 31 730 forint, napibér alkalmazása esetén 6350 forint, órabér alkalmazása esetén 794 forint.

A garantált bérminimum (a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalóra vonatkozó minimálisan kötelező bér) a teljes munkaidő teljesítése esetén 2018. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 180 500 forint, hetibér alkalmazása esetén 41 500 forint, napibér alkalmazása esetén 8300 forint, órabér alkalmazása esetén 1038 forint.

minimalber-2018.jpeg

Június-júliusban a munkaügyi hatóság kiemelten ellenőrzi majd a foglalkoztatásra vonatkozó alapvető szabályok betartását, így különösen az új belépő munkavállalókra vonatkozó bejelentési kötelezettség teljesítését.

Szeptemberben és októberben kiemelt célterületek lesznek a mezőgazdasági, erdőgazdálkodási, halászati ágazatban, továbbá az élelmiszer- és italgyártás, illetve az ezen ágazatokban foglalkoztatott munkavállalók vizsgálata, ugyanis a felsorolt ágazatokat évek óta nem vizsgálta a munkaügyi hatóság kiemelt csoportként.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a munkaügyi bírság 30.000,- Ft-tól 20.000.000,- Ft összegig terjedhet.

(A cikk megírásához a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott 2018. évi hatósági ellenőrzési terv szolgált alapul.)

Fotók: Pexels.com