Le kell-e dolgozni az „ebédszünetet”?

Sokszor felmerül a kérdés mind munkáltatói, mind munkavállalói oldalról, hogy milyen szabályok vonatkoznak a munkavégzést megszakító ebédidőre. Ezt az időtartamot a munka törvénykönyve munkaközi szünetnek nevezi és arra szolgál, hogy a napi munkavégzés közben a munkavállalónak alkalma nyíljon rövid pihenésre, étkezésre és egyéb személyes szükségletei kielégítésére. Ennek kiadása a munkáltató kötelessége.

  • 6 órát meghaladó munkavégzés esetén 20 perc,
  • 9 órát meghaladóan további 25 perc (azaz összesen 45 perc)

szünetet kell biztosítani a munkavállaló számára. Ebből következően, ha a munkavégzés a 6 órát nem haladja meg, a munkáltató nem is köteles munkaközi szünetet biztosítani a munkavállaló számára.

A felek vagy kollektív szerződés természetesen eltérhetnek ettől a munkavállaló javára, és így megállapodhatnak több szünet kiadásáról, ám ez nem haladhatja meg a 60 percet. Erre a felső szabályozásra azért volt szükség, mert előfordult, hogy a munkáltatók olyannyira megemelték a munkaközi szünet időtartamát látszólag a munkavállaló előnyére, hogy az már alkalmas volt rendkívüli munkavégzés eltitkolására is.

A munkavállaló javára eltérhetnek a felek még abban a kérdésben is, hogy a munkaközi szünet beleszámítson-e a munkaidőbe. Ugyanis alapesetben ez a pihenőidő a készenléti jellegű munkakört kivéve nem része a munkaidőnek, így például napi 8 órás munkaidő esetén 8 óra 20 percet lenne köteles a munkavállaló a munkahelyen tölteni, viszont csak 8 óra után tarthatna igényt bérezésre. Ettől eltérhet a munkáltató a munkavállaló javára azzal, hogy a szünet időtartamát beleszámítja a munkaidőbe, ám fontos hangsúlyozni, hogy egyoldalúan a szabálytól eltérni nem lehet, kizárólag kollektív szerződés vagy a felek közös megállapodása adhat erre lehetőséget.

Bizonyos munkaköröknél a munkáltató meg is határozhatja a munkaközi szünet kiadásának módját, ha a biztonságos üzemeléshez szükséges a folyamatos munkavégzés. Ez történhet úgy, hogy az ebédidőt munkakörök, műszakok és személyek szerint eltérő időpontban adják ki. Ennek azonban a munkavégzést követő legalább 3, legfeljebb 6 órát követően meg kell történnie (kollektív szerződés ettől eltérhet).

munkaközi szünet-kép

One thought on “Le kell-e dolgozni az „ebédszünetet”?

Comments are closed.