Érdemes már most felkészülni! 2. rész: Milyen munkaügyi ellenőrzésre számíthatunk a negyedik negyedévben?

Kétrészes cikk-sorozatunk első részében a 2017. negyedik negyedévben várható munkavédelmi ellenőrzéseket ismertettük. A mostani, második részben az utolsó negyedévre jósolható munkaügyi ellenőrzéseket nézzük át.

munkaugyi_ellenorzes_2017

A nemzetgazdasági minisztérium 2017. évre kiadott hatósági ellenőrzési irányelve értelmében a munkaügy területén október-novemberben az ellenőrzés kiemelt tárgya a személy- és vagyonvédelem területén működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlata lesz, figyelemmel arra, hogy az ágazat vállalkozásai körében évek óta magas a súlyos jogsértések száma.

Milyen típusú jogsértések fordulhatnak elő leggyakrabban a személy- és vagyonvédelemmel foglalkozó munkáltatóknál?

Jellemző a nem megfelelő jogviszony alkalmazása (ténylegesen munkaviszony van a felek között, de ezt polgári jogi megállapodással kívánják kikerülni), az írásbeli munkaszerződés hiánya vagy a munkakör, illetve az alapbér hiánya a szerződésekben. Vizsgálat tárgya lehet az is, hogy a munkavállaló megkapja-e a jogszabályi minimálbér összegét. Gyakori az ágazatban a készenléti jellegű munkakörben történő foglalkoztatás is. Ebben az esetben a hatóság megvizsgálja, hogy az megfelel-e a jogszabályi feltételeknek. Természetesen a munkaidő és a pihenőidő munkajogi szabályainak való megfelelőség is része lehet az ellenőrzéseknek.

Amennyiben a hatóság szabálytalanságot észlel, a jogsértés súlyától függően akár 20 millió forint bírságot is kiszabhat.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a személy-és vagyonvédelmi ágazat ellenőrzése, mint kiemelt ellenőrzési céltárgy, nem jelenti azt, hogy más munkáltatónál ne folyhatna ellenőrzés.

Fotó: Pixabay