A munkahelyek újranyitása

munkahelyek_ujranyitasa_2020Lassan, de biztosan kezd visszatérni az élet azokra a munkahelyekre, amelyek hetek óta üresen állnak. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a napokban egy tájékoztatót adott ki a munkahelyek újranyitása kapcsán, amelynek tartalmát röviden ismertetjük.

Az NNK álláspontja szerint a járvány jelenlegi szakaszában továbbra is javasolt az otthoni digitális munkavégzés, a „home office” tevékenység elsődlegességének biztosítása.

Amennyiben a távoli munkavégzés nem lehetséges, az alábbi megelőző intézkedések bevezetését tartja az NNK indokoltnak:

 • Az újbóli munkavégzés megkezdésekor is törekedni kell a fokozatosságra, egyszerre, egyidőben a jelenléti munkavállalók csökkentett számban történő munkába állítására.
 • Az „open-space” egyterű irodák helyett elsősorban a szeparált néhány fős irodákban történő munkavégzést részesítsék előnyben.
 • Csak egészséges emberek álljanak munkába, amennyiben bármilyen megbetegedésre utaló jel – láz, köhögés, tüsszögés, orrfolyás, hasmenés – jelentkezik a munkavállalónál, orvoshoz kell fordulnia.
 • A személyi higiénére fokozottan kell figyelni. A fertőzés megelőzésének legfontosabb módja a gyakori, alapos szappanos kézmosás.
 • Lehetőleg több csatornán kommunikálni kell a munkavállalók felé a közösségi távolságtartás fontosságát, a környezet fokozott tisztántartását és fertőtlenítését, a személyi higiénés óvintézkedések szigorú betartását (különös tekintettel a kézhigiénére és köhögési etikettre).
 • A belépési pontokon, a szociális blokkokban javasolt a kézmosási és kézfertőtlenítési lehetőség folyamatosan biztosítása.
 • A takarítást végző személyzetet el kell látni védőeszközzel, valamint oktatásban kell részesíteni a felületek tisztításának, fertőtlenítésének fontosságáról, a fokozott fertőtlenítést igénylő területekről.
 • Bár a dolgozók munkaállomásai általában fix helyen vannak, azonban törekedni kell a lehetőségekhez mérten legalább 1,5-2 méteres távolság biztosítására a munkavállalók között.
 • Az étkező, pihenő, valamint a dohányzásra kijelölt helyeken javasolt az egyidőben ott tartózkodó dolgozók számának korlátozása, a zsúfoltság elkerülése és a 1,5-2 méteres távolságtartás biztosítása céljából.
 • Kiemelten fontos és napjában többször is fertőtleníteni kell azokat a felületeket, melyeket kézzel gyakran érintenek (ilyenek pl. az ajtókilincsek, korlátok, villanykapcsolók, WC lehúzók, liftek nyomógombjai, billentyűzet, egér, monitor stb.).
 • A kórokozók számának csökkentése érdekében a beltéri helységekben naponta több alkalommal szükséges szellőztetni.
 • A különféle légtechnikai eszközök növelhetik a kockázatot a levegő keverésével, a vírusos cseppek lebegtetésével, valamint a kórokozó szállításával. A mesterséges szellőztetés helyett, a megelőzés érdekében ezért javasolt a természetes szellőztetés, azonban továbbra is használható az olyan hőcserélő, ahol nincs levegő visszakeverés, amely garantálja a friss és az elhasznált levegő 100%-os elkülönítését.
 • Lehetőleg ne tartsanak rendezvényeket, értekezleteket, jelenléti oktatásokat.
 • Amennyiben a dolgozónál munkavégzés közben betegség tünetei jelentkeznek, a dolgozónak azonnal el kell hagynia a munkahelyét a felettese értesítése mellett fel kell vennie a kapcsolatot telefonon háziorvosával. El kell különíteni egy zárt helyiségben, például egy irodahelyiségben, de legalább 2 méterre a többi embertől. Ha a dolgozónál felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, akkor a munkáltatónak követnie kell az illetékes népegészségügyi hatóság utasításait.

Az NNK tájékoztatója kitér a munkahelyi éttermek újranyitására és a munkahelyi sporttevékenység, edzőtermek újraindítására is. A teljes tájékoztató itt olvasható.

Kép: Pexels.com