Ismét módosul a Munka törvénykönyve

orokbefogadas_munka_torvenykonyve

Jó hír az örökbefogadást fontolgatók részére, hogy a Munka törvénykönyve legújabb módosítása lehetővé teszi az örökbefogadást megelőző kapcsolattartás miatti fizetett távollétet.

A törvénymódosítás értelmében 2020. szeptember 1-jétől a jogszabály szerinti örökbefogadás előkészítése időszakában – az örökbe fogadható gyermekkel történő személyes találkozás céljából – évente legfeljebb 10 munkanapra mentesül a munkavállaló a munkavégzési és a rendelkezésre állási kötelezettsége alól. A munkavállalót a kérésének megfelelő időpontban – az örökbefogadást elősegítő szervezet által kiállított igazolás alapján, a kiállításától számított 90 napon belül – mentesíteni kell a munkavégzés alól. A távollét igénybevételéről a munkavállaló legalább 5 munkanappal korábban köteles tájékoztatni munkáltatóját.

A Munka törvénykönyve ezt, az örökbefogadási folyamatot megkönnyítő időszakot fizetett távollétként nevesíti, azaz erre az időtartamra távolléti díjra jogosult a munkavállaló. További újdonság, hogy az örökbefogadási célú távollét szabadságra jogosító időtartamnak minősül.