Önkormányzati választások 2019 – a választásban részt vevő munkavállalókról

onkormanyzati-valasztas-munkavallalo.png

Ezen a héten vasárnap, 2019. október 13-án kerül sor a helyi önkormányzatok választására. Aki már részt vett valaha választáson, láthatta, hogy egy-egy szavazókörben több személy segíti a választás zavartalan lebonyolítását. Ők nem ritkán munkaviszonyban állnak és az ő tekintetükben speciális munkajogi szabályok érvényesülnek a választásokkal összefüggésben.

A választási eljárásról szóló törvény értelmében a szavazatszámláló bizottság (illetve az egy szavazókörrel rendelkező településen a helyi választási bizottság) tagjai a szavazást követő napon mentesülnek a jogszabályban előírt munkavégzési kötelezettség alól, és erre az időre „átlagbér” illeti meg őket, amelyet a munkáltató köteles fizetni. (Itt szükséges jelezni, hogy a Munka törvénykönyve az „átlagbér” fogalmát nem ismeri; helyesen távolléti díj fizetéséről van szó.)

Ugyanakkor a kifizetett díjazás és annak járulékai a munkáltató számára megtérítésre kerülnek. Ezt a munkáltató a szavazást követő öt napon belül igényelheti a helyi választási irodától.

Az október 13-i szavazással összefüggésben ez azt jelenti, hogy a szavazatszámláló bizottság, valamint az egy szavazókörrel rendelkező településen a helyi választási bizottság tagjai 2019. október 14-én mentesülnek a jogszabályban előírt munkavégzési kötelezettség alól. A munkáltató a választási szerv ezen tagját megillető bér és járulékai megtérítését 2019. október 14-től 2019. október 18-án 16.00 óráig igényelheti a helyi választási irodától.